Dėl atleidimo nuo dalyko dalies pamokų

  • Paskelbė : Eglė Karmonienė
  • Paskelbta: 2024-09-06
  • Kategorija: Svarbu!

Informuojame, kad pakeitus „Vilniaus Žygimanto Augusto progimnazijos 2023–2024 ir 2024–2025 mokslo metų pradinio ir pagrindinio ugdymo programų ugdymo plano“ 29.5 punktą, nuo dailės, muzikos, fizinio ugdymo dalyko (dalykų) dalies pamokų mokiniai gali būti atleidžiami, jeigu:

  • mokosi arba yra baigę formalųjį švietimą papildančio ugdymo* ar neformaliojo vaikų švietimo programą** (muzikos, dailės, menų, sporto ir kitas), kurios turinys yra artimas ar tapatus dalyko, kurio mokosi, bendrajai programai;
  • lanko aukšto sportinio meistriškumo pratybas*** ne rečiau kaip 3 kartus per savaitę ir yra sporto šakos rinktinės nariai ar Lietuvos, Europos, pasaulio čempionatų, olimpinių, parolimpinių žaidynių ar kitų aukšto sportinio meistriškumo sporto varžybų dalyviai;
  • mokinys yra nacionalinių ar tarptautinių olimpiadų, konkursų einamaisiais mokslo metais prizinių vietų laimėtojas.

*Formalųjį švietimą papildančio ugdymo programa – programa, skirta sudaryti palankias sąlygas sistemiškai plėtoti pagal bendrojo ugdymo programas besimokančių vaikų ir muzikos, dailės, šokio, teatro ir sporto kompetencijas. Formalųjį švietimą papildančio ugdymo programas vykdo muzikos, dailės, kitos menų, sporto mokyklos, Lietuvos aukštosios mokyklos, taip pat pagal švietimo, mokslo ir sporto ministro patvirtintą gamtamokslio, technologinio, inžinerinio, matematinio ugdymo atviros prieigos centro veiklos aprašą veiklą vykdančios švietimo įstaigos. 

**Neformaliojo vaikų švietimo programa – programa, skirta tenkinti mokinių pažinimo, lavinimosi ir saviraiškos poreikius, padėti jiems tapti aktyviais visuomenės nariais. Neformaliojo vaikų švietimo programas vykdo neformaliojo vaikų švietimo ir kitos švietimo įstaigos, laisvieji mokytojai, kiti švietimo teikėjai.

***Aukšto sportinio meistriškumo pratybos - aukšto meistriškumo sporto specialisto vadovaujama arba savarankiška veikla, kurios tikslas – pasirengti aukšto meistriškumo sporto varžyboms. Šias pratybas įgyvendina Lietuvos sporto federacijos, Olimpinis sporto centras, Sporto mokyklos ir akademijos, Aukšto meistriškumo sporto klubai. Aukšto meistriškumo sporto varžybos – sporto šakos federacijos, kuri yra tarptautinės (pasaulio) sporto šakos federacijos narė, arba jos įgalioto juridinio asmens organizuojamas jaunučių, jaunių, jaunimo ar suaugusiųjų, išskyrus veteranus, amžiaus grupės sporto renginys, įtrauktas į sporto šakos federacijos oficialų sporto renginių kalendorių, arba tarptautinės aukšto meistriškumo sporto varžybos, įtrauktos į tarptautinės sporto šakos federacijos oficialų sporto renginių kalendorių, ar tarptautinių subjektų organizuojamos tarptautinės aukšto meistriškumo sporto varžybos, įtrauktos į tarptautinės sporto šakos federacijos oficialų sporto renginių kalendorių, vykdomi pagal iš anksto paskelbtus nuostatus ir tarptautinės nevyriausybinės sporto organizacijos ar sporto šakos federacijos patvirtintas sporto šakos (šakų) taisykles (tiek, kiek tai neprieštarauja tarptautinės sporto šakos federacijos patvirtintoms taisyklėms).

Norint mokinį atleisti nuo dalyko (dalykų) dalies pamokų mokinio tėvai (teisėti atstovai) iki rugsėjo 13 d. Progimnazijos vadovui turi pateikti:

  • prašymą atleisti nuo dalyko (dalykų) dalies pamokų;
  • neformaliojo vaikų švietimo programą ar formalųjį švietimą papildančio ugdymo programą arba nuorodą į jas, kai mokinys mokosi arba yra baigęs neformaliojo vaikų švietimo programą ar formalųjį švietimą papildančio ugdymo programą;
  • sporto pratybų organizatoriaus išduotą pažymą, kurioje nurodomas mokinio sporto pratybų dažnumas per savaitę, informacija apie mokinio sportinio meistriškumo lygį ir dalyvavimą varžybose kai mokinys lanko aukšto sportinio meistriškumo pratybas;
  • įrodymą, kad mokinys yra nacionalinių ar tarptautinių olimpiadų, konkursų einamaisiais mokslo metais prizinių vietų laimėtojas, kai atleidimą nuo dalyko (dalykų) dalies pamokų grindžia šia aplinkybe.

Sprendimas atleisti nuo dalyko (dalykų) dalies pamokų priimamas dalyko, nuo kurio pamokų prašoma atleisti, mokytojui patvirtinus, kad neformaliojo vaikų švietimo ar formalųjį švietimą papildančio ugdymo programos turinys atitinka dalyko bendrosios programos turinį, ar sporto pratybos atitinka fizinio ugdymo pamokose ugdomas kompetencijas ir mokinys yra sporto šakos rinktinės narys ar Lietuvos, Europos, pasaulio čempionatų, olimpinių, parolimpinių žaidynių ar kitų aukšto sportinio meistriškumo sporto varžybų dalyvis, ar mokinys yra nacionalinių ar tarptautinių olimpiadų, konkursų einamaisiais mokslo metais prizinių vietų laimėtojas, Progimnazijos vadovo įsakymu.

Progimnazija gali priimti sprendimą dėl menų, fizinio ugdymo vertinimų, gautų mokantis pagal formalųjį švietimą papildančias programas, įskaitymo ir konvertavimo į atitinkamo dalyko pažymius pagal dešimtbalę vertinimo skalę ar lygį (pagrindinio ugdymo procese).

Mokinys, atleistas nuo dalyko (dalykų) dalies pamokų, jų metu gali užsiimti kita veikla arba stebėti dalyko pamokas. Už atleistų nuo dalyko (dalykų) dalies pamokų mokinių saugumą atsako jų tėvai (teisėti atstovai).

Kai pamokos, nuo kurių mokinys yra atleistas, pagal tvarkaraštį yra pirmos arba paskutinės, mokinys, suderinus su Progimnazija ir mokinio tėvais (teisėtais atstovais), į progimnaziją gali atvykti vėliau arba išvykti anksčiau.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos